Новорічний стіл у столиці стане у 2000 грн, в регіонах на 600 грн дешевше

02.12.2016, 12:56

Новорічний стіл-2017 Києві буде коштувати не менше 2000 грн, а в регіонах - 1400 грн. Про це на прес-конференції заявив провідний аналітик «Публічного аудиту» Володимир Тарчинський, передає кореспондент ASN.

«Ми провели аналіз і порахували, що середній новорічний стіл у регіонах, наприклад, у Хмельницькому, обійдеться не менше ніж у 1400 грн. Минулого року вартість аналогічного новорічного столу тут була 1000 грн. Зростання цін становить близько 30%. Тобто реальна інфляція істотно випереджає ті офіційні показники, про які говорить уряд. Якщо порівняти вартість такого ж новорічного набору продуктів у Києві, то тут новорічний стіл обійдеться мінімум у 1800 грн. Важливо, що це середній святковий стіл без особливих надлишків і делікатесів», - сказав він.

Плюс, за словами експерта, слід додати 100-200 грн за комунальні послуги під час приготування до новорічної ночі, а також з огляду на всі «гірлянди» і ялинкові прикраси. «Тому середнє свято стане у 2000 грн», - додав він.

Чому ціни ростуть? Відповідь проста. Попит народжує пропозицію. Доходи населення, безперечно, впали, якщо порівнювати з минулим роком. Але українці звикли жити так, що на свята відкладають запаси і заощадження.

«Якщо ці накопичення були в доларі, то це може дещо стримати зростання курсу долара. Але якщо українці будуть витрачати гривні, то це може спровокувати зростання курсу, а значить і інфляції», - попереджає експерт.

Читайте АСН в Google News