Україна рік прожила без імпорту російського газу

25.11.2016, 12:19

У п'ятницю, 25 листопада, виповнився рік, як Україна припинила імпорт природного газу з боку країни-агресора Російської Федерації. Про це повідомили в НАК «Нафтогаз України»

«Ця дата є знаковою для незалежної України, оскільки ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності нашої держави від північного сусіда. Ця залежність реалізовувалася за рахунок обсягів поставок і ціни на російський газ і примушувала Україну до політичних і економічних поступок», - заявили в компанії.

У «Нафтогазі» підкреслили, що спроби Кремля використати поставки газу «як інструмент політичного тиску на Україну» зазнали невдачі.

«Газова залежність від Росії ліквідована. «Нафтогаз» та інші українські імпортери тепер мають доступ до інших джерел газу і можуть вибирати серед декількох десятків постачальників», - йдеться далі у зверненні компанії.

За даними «Нафтогазу», частка приватних імпортерів газу зросла з 1% в 2014 році до 26% за десять місяців 2016 року. У 2014 році дефіцит «Нафтогазу» склав 6,2% ВВП. У 2016 році «Нафтогаз» вперше за багато років планує стати бездефіцитним і заплатити близько 60 млрд грн податків, або більше 10% загальних доходів держбюджету.

Читайте АСН в Google News