Експерт розповів про першочергові кроки у реформі митниці

08.07.2016, 15:11

Під час реформування митниці першочергово необхідно запустити систему «єдиного вікна» і інститут уповноваженого економічного оператора. Про це в інтерв'ю «Економічним вістям» заявив експерт з питань податкової та митної політики, голова громадської організації «Сила України» Володимир Орлов.

За його словами, не потрібно також забувати про взяті зобов'язання в рамках Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

«В першу чергу це запровадження транзитної системи NCTS. Всі  забули, що Україна - це транзитна держава. З подачі митниці, ми здатні нагадати і постаратися повернути нашій державі цей статус», - сказав Орлов.

Він також зазначив, що необхідно відмовитися від ідеї, що коригування митної вартості - це головне джерело додаткових надходжень до бюджету.

«Потрібно зосередиться на інших джерелах збільшення надходжень до бюджету, наприклад, неторгових обігах. Беручи до уваги, скільки імпортного товару (продукти харчування, одяг, меблі і т.д.), ввезених в рамках неторгового обігу в межах неоподатковуваних лімітів, реалізується на внутрішньому ринку, - це істотний ресурс для додаткових надходжень до бюджету. Тим більше, для зменшення ліміту є всі підстави - відповідно до зобов'язань, взятих у рамках Угоди про Асоціацію. З 1000 євро до 430 євро для пунктів пропуску для повітряного і морського сполучення і з 500 до 300 євро для автомобільних», - підкреслив експерт.

Читайте також: Експерт розповів, коли можна буде оцінити роботу «чорних сотень»

Що стосується експорту, то Орлов першочерговим вважає необхідність запровадження автоматичного оформлення експортних декларацій.

«Саме в цьому спрощенні митниця може допомогти національним товаровиробникам, це буде сприяти розвитку експортного потенціалу України», - резюмував він.

Читайте АСН в Google News