Сербия отказалась от российских истребителей и купит самолеты у Франции на €3 млрд, — Financial Times

15.04.2024, 13:09

Один із найсильніших союзників Москви на Балканах відмовився від російських винищувачів.

Натомість Сербія планує придбати літаки Rafale у французької компанії.

Белград приготувався купити 12 винищувачів четвертого покоління Dassault Rafale, кожен вартістю три мільярди євро, що стане найбільшою угодою зброї Сербії. Зазначається, що угоду узгоджено більш ніж на 90 відсотків.

Також Сербією обговорюється купівля французьких радарних та ракетних систем, крім того, було розміщено замовлення на транспортні літаки Airbus.

За словами співрозмовника видання, Сербія має низку проблем, пов'язаних із необхідністю технічного обслуговування радянських озброєнь. Зазначається, що за всього бажання Белград не може купувати запчастини у Росії через міжнародну політичну обстановку.

Раніше країна закуповувала військову техніку переважно у Росії.

"Ми покладалися на радянські розробки, але у нас є деякі проблеми, пов'язані з необхідністю технічного обслуговування цього обладнання. Через геополітичні обставини зараз навіть за всього бажання неможливо щось купувати у Росії", - пояснив співрозмовник газети.

На озброєнні біля ЗС Сербії стоять радянські винищувачі МіГ-29, термін служби яких спливає у 2030-х. 2021 року, до початку в Україні повномасштабних боїв, Белград вибирав між закупівлями літаків у Франції та Росії.

Читайте АСН в Google News