Теракт у "Крокусі": Хто стоїть за атакою?

23.03.2024, 09:00

Терористичне ІГ, яке взяло на себе відповідальність за напад, не заявляло, яка з філій здійснила атаку. Інформаційне агентство організації, воно ж — пропагандистський бюлетень — таку інформацію зазвичай не видає.

Експерт Бі-бі-сі з екстремістських угруповань Міна Аль-Ламі розповідає, що в березні ІД опублікувало відео, на якому чоловік, імовірно, з «Вілаят Кавказ», клянеться у вірності ІД. Пізніше ця людина, ймовірно, була однією з загиблих під час перестрілки з силовиками в Інгушетії. Тоді російський антитерористичний комітет (НАК) заявив, що прихильники ІГ «засіли в одному з багатоквартирних будинків», і силовики вбили шістьох.

А ось влада США вважає, що за нападом на «Крокус» може стояти «Вілаят Хорасан» — афганський осередок ІД.

Цікаво, що восени і директор ФСБ Олександр Бортніков говорив, що «Вілаят Хорасан» «нарощує потенціал, що згодом дозволить йому перейти до скоєння терактів за межами Афганістану». ФСБ оцінювало склад осередку у 6,5 тис. осіб.

Але чомусь, коли США попередили Росію про можливу атаку, Володимир Путін назвав це «відвертим шантажем» з метою «залякати та дестабілізувати суспільство».

Читайте АСН в Google News