Іран активно нарощує виробництво збагаченого урану на підземному заводі - Reuters

11.10.2022, 09:35

Журналістам вдалося ознайомитися із закритою доповіддю ООН щодо ситуації з ядерною програмою Ірану.

Скориставшись тим, що непрямі переговори між Іраном та Сполученими Штатами щодо відновлення іранської ядерної угоди 2015 року зайшли в глухий кут, Тегеран ввів в експлуатацію все більшу кількість передових центрифуг типу IR-6, які угоду забороняє використовувати для виробництва збагаченого урану.

Іран швидко розширює свої можливості зі збагачення урану за допомогою передових центрифуг на своєму підземному заводі в Натанзі і тепер має намір піти далі, ніж планувалося раніше.

Центрифуги IR-6 набагато ефективніші, ніж IR-1 першого покоління, єдина центрифуга, яку Іран може використовувати за згодою збільшення своїх запасів збагаченого урану.

Іран додав центрифуги нового покоління, зокрема, на двох підземних об'єктах у Натанзі та Фордо, які спроектовані таким чином, щоб витримувати потенційні повітряні бомбардування.
Третій із трьох каскадів, або кластерів, передових центрифуг IR-6, нещодавно встановлених на підземному заводі зі збагачення палива (FEP) у Натанзі, вже введено в експлуатацію, йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії для держав-членів. Дипломати кажуть, що IR-6 є передовою центрифугою Ірану

Читайте АСН в Google News