Обсяги поставок Росією нафти в Азію передбачувано падають

04.09.2022, 10:06

За тиждень, що завершився 26 серпня, постачання нафти з Росії азіатським клієнтам впало до мінімуму з першого місяця війни, підрахував Bloomberg на основі даних з відстеження танкерів.

До Китаю, який почав скорочувати закупівлі в липні, приєдналася Індія, яка з весни справно забирала всю нафту, що потрапила під «бойкот» у Західній Європі.

За місяць потоки російської нафти до Індії впали на 40%: наприкінці липня це було 960 тисяч барелів на день, у середині серпня – 740 тисяч барелів, а останнього тижня – 570 тисяч.

Китай купував при цьому закуповував 810 тисяч барелів на день – на 35% менше, ніж на початку червня.

Російська нафта у додаткових обсягах і для Індії, і для Китаю – це бонус. Приємний тим, що майже задарма. Але під російську нафту відвели окремі потужності зберігання, трохи покращили загальні показники і на цьому все. Ні про яке системне переключення на російські поставки мови і бути не могло, оскільки це вимагає структурної перебудови великих галузей. А робити це в умовах, коли будь-якої миті росію можуть відключити від ринку (або перевести її на нелегальне становище на ньому) – не найкраще стратегічне рішення.

На Росії є стара і дуже правильна приказка: "схід - справа тонка". Тому було дуже дивно чути радісні та переможні реляції російських чиновників та пропагандистів про черговий «поворот на Схід». Захід - хлопці скупі, але азіати в цьому сенсі - взагалі нелюди. З ними домовитися "вась-вась" неможливо в принципі.

З чого це раптом вони повинні ламати свої механізми, що нормально (щодо нормально) працюють, про це в кремлівському бункері ніхто не думав.

Що отримує росія у сухому залишку? Закритий Захід та байдужий Схід.

Є, звичайно, ще Африка - але це трохи краще щодо партнерства, ніж антарктичні пінгвіни. Але не надто.

Читайте АСН в Google News