День Перемоги на 9 травня остаточно втрачає свій вигляд, перетворюючись на шабаш

03.05.2022, 13:10

День 9-го травня перестає бути Днем перемоги. «Завдяки» політиці божевільного карлика сьогодні у багатьох він асоціюється лише з агресивною війною, розв'язаною сучасною фашистською країною – росією.

Саме напередодні цієї дати господар кремля хотів би оголосити про свою перемогу в Україні. Але добитися цього йому навряд чи вдасться.

Це визнав вже й путінська шістка: так званий міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який заявив, що окупаційна армія Росії не ставить за мету досягти успіхів до 9 травня. Та й військовий парад у Москві буде не таким численним, як минулого року. Але оскільки керівництво запоребрикової держави поки що так і не відмовилося від своєї риторики щодо «денацифікації» України, убогих спроб пов'язати війну 1941-1945 років із нинішньою «спецоперацією» виключати не можна.

За повідомленнями російського Міноборони, у параді на Червоній площі 9 травня 2022 року візьме участь менше людей та військової техніки. Офіційно причини такого рішення не пояснюються. Проте деякі російські військові машини, які брали участь у параді минулого року, помітили під час бойових дій на території України. Наприклад, танки Т-80БВМ, вогнеметні системи «Сонцепек» та зенітні комплекси «Панцир-С». З опублікованої схеми проходження колон Червоною площею видно, що ця техніка на параді представлена ​​не буде. У пішому строю за планом мають пройти близько 10 тисяч, тоді як у 2021 році у параді брали участь 12 тисяч людей.

Цілком можливо, що Москва не хоче послаблювати угруповання, що воює в Україні. За даними Міноборони Великобританії, росія вже задіяла у військових діях понад 120 батальйонних тактичних груп, або близько двох третин усієї своєї наземної бойової сили. При цьому британці припускають, що понад чверть відправлених в Україну російських БТГ уже небоєздатні через понесені втрати. У цих умовах відволікати сили заради параду – це означає поставити під питання результати наступу на півдні та сході України, який і так поки що не виглядає успішним для РФ.

Але піар у сучасній Росії – головне скріплення. Тому не можна виключати того, що кремль спробує використати 9 травня та військовий парад не лише як демонстрацію могутності своєї армії. Тим більше, що після «тактичного» відступу з-під Києва, Чернігова та Сум до її боєздатності виникають питання, у тому числі й у російської аудиторії. А от ув'язати парад хоч із якоюсь перемогою у справі «денацифікації» Москві, напевно, хотілося б. У зв'язку з цим викликає тривогу інформація проекту Gulagu Net, який повідомляє, що у «Кремлі розглядають питання про участь у «параді Перемоги» понад 500 українських військовополонених, яких збираються провести на очах у шокованої публіки та під відеозйомку з метою демонстрації сили та переваги армії РФ та для придушення волі українців». Остаточне рішення, за словами інсайдерів проекту, ще не ухвалене, проте «реалізація цього сценарію опрацьовується, і до 6 травня буде остаточне вирішення питання».

Паралелі очевидні: 17 липня 1944 року у Москві пройшов «Марш переможених» – тоді під конвоєм вулицями російської столиці пройшли понад 50 000 полонених німецьких солдатів та офіцерів. А численні спроби російської влади зробити нинішню війну з Україною якимось «продовженням» Великої Вітчизняної не дозволяють відразу виключити ймовірність такого аморального сценарію.

Сучасна росія прагне поставити з ніг на голову багато чого. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розслідує військові злочини в Україні. Головний прокурор суду Карім Хан заявив, що «є розумні підстави вважати, що скоюються злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду». У відповідь, за даними Gulagu Net, бункерний дід виношує плани свого трибуналу. І «на основі «вибитих свідчень» найближчими місяцями може розпочатися найбільший за всю історію росії та пострадянського простору судовий процес над «нацистами» та «бендерівцями». Причому на Великій Дмитрівці у будівлі Генпрокуратури вже готуються до «можемо повторити» у прямому розумінні слова: прокурори вивчають особливості та специфіку Нюрнберзького трибуналу, щоб новий трибунал зробити максимально видовищним, історичним і таким, що вселяє довіру простому обивателю».

Якщо це правда, то стає зрозумілою глибина прірви, в якій знаходяться кремлівські «реконструктори», що своїми діями остаточно принижують пам'ять про трагедію Другої світової. Нагадувати про жахіття якої і був покликаний день пам'яті 9 травня. Слава Богу, що бомбардування Хіросіми та Нагасакі не було радянським «досягненням». А то була б спокуса її приурочити до «святкової дати». Хоча такий поворот подій, на жаль, не можна скидати з рахунків.

Читайте АСН в Google News