Народні прикмети на 13 лютого, що не можна робити на Микиту

12.02.2023, 23:00

У цей день вшановується пам'ять преподобного Миколи. За переказами, він мав чудотворний дар. Одного разу під час посухи Микита молитвою зруйнував дощ з неба, іншого разу - припинив потужну пожежу.

Почасти саме тому на Микиту в жодному разі не можна балуватися з вогнем. Навіть запалювати свічки не рекомендується. У народі вірили, що будь-які маніпуляції з полум'ям можуть прогнівати святого і викликати в хату лихо.

Загалом 13 лютого не слід займатися будь-якими справами, пов'язаними з вогнем – навіть у переносному значенні. Так, наприклад, не можна спекотно сперечатися або розпалювати вороже полум'я між будь-ким. Інакше, всі учасники конфлікту можуть зіткнутися з неприємностями руйнівної сили.
13 лютого будинок не повинен порожніти, інакше в нього може проникнути нечиста сила і почне господарювати в ньому (ховати речі, наводити на них псування та ін.). Якщо ж у житлі буде хоча б одна людина, нечисть не ввійде, вірили в народі.

Взагалі прапрапрадіди були впевнені, що 13 лютого темні сили особливо активні. Тому в цей день не рекомендувалося виходити з дому без особливих потреб. Або зустрінеш Лісовика, або додому не потрапиш, говорили предки.

Якщо ж опинитися на вулиці необхідно, то, вийшовши за поріг, потрібно подивитися спочатку на небо, потім під ноги, потім праворуч і ліворуч. Цей ритуал, а також тиха поведінка (ніяких пісень, криків, свисту) допоможе заплутати погань і убезпечитися від неї.

Читайте АСН в Google News