Сьогодні День Сурка. Історія традиції

02.02.2022, 10:00

День бабака, що традиційно відзначається 2 лютого, є одним з найпопулярніших свят у США та Канаді. У цей день люди намагаються передбачити, спостерігаючи за поведінкою бабаків, якою буде весна, її тривалість та взагалі погода. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде холодною, то й осінь буде холодною. А якщо похмуро, сурок своєї тіні не побачить і не повернеться до нори — весна буде ранньою та теплою.

Традиція визначення погоди на весну за допомогою тварин походить з європейського континенту і з давніх-давен йде ще в період Римської імперії. За часів античності роль головного метеоролога серед тварин у Європі грав... їжак.

З поширенням християнства ця традиція не зникла, а вдало вплелася в обрядовість свята Стрітення Господнього (також відомого в США як Candlemas), яке за григоріанським календарем припадає саме на 2 лютого. Ще з часів Середньовіччя серед християнських богослужителів закріпилася дещо інша традиція Стрітення — ворожити навесні на свічках. Однак звичайні селяни продовжували для цього користуватися послугами тварин-метеорологів.

На американський континент традицію ворожіння на прихід весни привезли із собою німецькі поселенці, проте змушені були змінити метеорологічну тварину на бабака, оскільки їжаки в Північній Америці якось не надто поширені. Перша згадка про День бабака в США датується 1841 роком, а в статусі офіційного свята він вперше був відзначений 2 лютого 1886 в містечку Панксатоні, штат Пенсільванія.

Читайте АСН в Google News