Головком ВМС Німеччини пішов у відставку після своєї заяви про Крим

23.01.2022, 11:05

Глава Міноборони ФРН Крістіна Ламбрехт ухвалила прохання про відставку командувача ВМС віце-адмірала Кая-Ахім Шенбаха, який раніше заявив, що Крим ніколи не повернеться до складу України.

"Безглузді коментарі, які я зробив в Індії з питань безпеки та військової політики, все більше лягають на мій офіс. Щоб запобігти подальшим збиткам від ВМС Німеччини, Бундесверу, але насамперед від Федеративної Республіки Німеччини, я вважаю цей крок необхідним.", — йдеться в його заяві тепер уже колишнього головного комітету ВМС ФРН Шенбаха в коментарі до свого прохання про відставку, яке наводиться на порталі PressePortal.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник привітав відставку командувача ВМС ФРН, після заяви якого Україна зажадала від Німеччини оцінити його слова.

"Ми вітаємо, що Шенбах подав у відставку", - сказав Мельник німецькій газеті Welt, підкресливши при цьому, що "серйозно ставить під питання міжнародний авторитет і надійність Німеччини - не тільки з української точки зору". За словами Мельника, слова Шенбаха "привели всю українську громадськість у глибокий шок".

"Німецька зарозумілість і манія величі. Хоча Україна вітає своєчасну відставку голови ВМС Німеччини Кая-Ахіма Шенбаха, цього кроку недостатньо для відновлення повної довіри до німецької політики. Уряд Німеччини має змінити свій курс щодо Києва", - заявив він.

Раніше, виступаючи в Індії, віце-адмірал та командувач ВМФ Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Крим ніколи не повернеться до складу України: "Кримський півострів пішов, він не повернеться". Щодо звинувачень із боку Заходу на адресу Росії, що Москва нібито може планувати дестабілізацію України, віце-адмірал сказав, що це "нонсенс". Індія та ФРН потребують Росії для протистояння КНР, зазначив Шенбах, вказавши, що президент Росії Володимир Путін хоче від Заходу "поваги на рівних", і "легко надати йому (Путину – ред.) повагу, яку він вимагає - і якої він, мабуть, заслуговує". Пізніше Шенбах повідомив у соцмережі Twitter, що його заяви були "явною помилкою" та "необдуманими, невірно оціненими в цій ситуації".

Читайте АСН в Google News