На Росії шахраї, які виготовляють підробки сертифікатів вакцинації, почали торгувати своєю клієнтською базою

12.11.2021, 15:45

На Росії повідомили, що дані понад 500 тис. росіян, які купили фальшиві довідки про вакцинацію, виставили на продаж у даркнеті. Дані можуть використовувати шахраї для шантажу покупців підроблених документів.

"Комерсант" повідомив, що на тіньових форумах і в Telegram-каналах почали продавати бази росіян, які купили підроблені сертифікати про вакцинацію від коронавірусу.

Серед виставлених на продаж у даркнеті даних опинилися паспортні дані, СНІЛС, номер телефону, місце проживання, інформація про дату отримання сертифіката. Також у мережу «вибігли» дані ЗМС.

Про це розповів програміст, власник Telegram-каналу «Око бога» Євген Антипов.

За його інформацією, у базі знаходяться персональні дані понад 500 тис. осіб. Вартість даних одного коштує близько 30-40 руб. Антипов вважає, що інформацію про людей зібрано із сервісів, які дозволяють зробити фальшиві довідки чи ПЛР.

На даний момент виставлені продаж відомості обмежуються одним регіоном – Московською областю.

Засновник сервісу розвідки витоків даних та моніторингу даркнета DLBI Ашот Оганесян припускає, що дані можуть використовувати для шантажу покупців підроблених документів:

"З урахуванням того, що відповідальність за використання підроблених QR-кодів пропонується посилити до кримінальної, це може стати новою золотою жилою для шахраїв".

Зазначимо, що за покупку підробленого сертифіката про вакцинацію загрожує кримінальна відповідальність. Максимальне покарання – рік ув'язнення.

Читайте АСН в Google News