"Ніякої дружби. Все, забудьте. І навіть не мрійте про неї". У Києві знесли знак дружби з Москвою

07.09.2021, 08:30

В українській столиці комунальні служби виконали рішення Київської міської ради від 8 липня 2021 про демонтаж пам'ятного знака на честь дружби Києва і Москви, який знаходився в сквері на столичних Теремках.

Про це повідомила депутат Київської міської ради Аліна Михайлова.
«У цьому шматка граніту в Києві вже немає. І це наша з вами перемога. Зараз пам'ятник зберігається в Голосіївській РДА та повинен стати експонатом майбутнього музею тоталітаризму », - додала Аліна Михайлова.

Нагадаємо, що пам'ятник на честь дружби Києва і Москви було встановлено в серпні 2001 року. Тоді Голосіївський район називався Московським. Починаючи з 2015 року, після початку агресивних дій Кремля проти України даний пам'ятний знак неодноразово намагалися знести. У липні 2021 р року Київська міська рада за численними зверненнями жителів столиці прийняла рішення про демонтаж знаку.

«Держава-агресор загрожує збереженню суверенітету України, всупереч мирним угодам. В результаті пам'ятні знаки на честь дружби втратили свій сенс і викликають значний суспільний резонанс », - заявив тоді заступник міського голови - секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Дане рішення викликало шквал негативу з боку різних служб і представників країни агресора. Так якась Олена Паніна (депутат нижньої палати російського парламенту) назвала знесення пам'ятника дружбу Москви і Києва в столиці України "проявом русофобської політики, яка набуває статусу офіційної". Ще один член, на цей раз комітету Держдуми, Сергій Железняк вважає, що керівництво України йде на поводу радикалів і назвав демонтаж актом "підтримки і готовності топтати все, що пов'язано з Росією". Глава комітету Держдуми з культури Олена Ямпільська в бесіді з РІА Новини назвала знесення пам'ятника дружбу з Москвою в Києві зрадою рідних.

Читайте АСН в Google News