BBC надала документи, що підтверджують сплановане рух есмінця HMS Defender

27.06.2021, 13:34

На сторінках популярного видання BBC з'явилася інформація, що з ними зв'язався звичайна людина, яка побажав зберегти анонімність і повідомив про те, що знайшов на автобусній зупинці в британському графстві Кент пакет документів з позначкою "секретно" і маркуванням міністерства оборони Великобританії. У цих документах йдеться про подробиці пересування есмінця HMS Defender в українських територіальних водах уздовж окупованого Криму ..
Інформації, яку вдалося дізнатися з цих документів варто довіряти, бо представник міністерства оборони заявив про те, що про втрату даних документів було відомо, так як працівник повідомив про втрату конфіденційних документів, додавши: "Було б недоречним коментувати далі".

Розмокший стос паперів, в цілому майже 50 сторінок, зайшли за автобусною зупинкою в Кенті рано вранці у вівторок.

ВВС вважає, що документи, які включають електронні листи і презентації PowerPoint, були створені в офісі вищого чиновника міністерства оборони.

Документи, що стосуються есмінця Королівського флоту типу 45, HMS Defender, показують, що місія, описана міністерством оборони як "безневинний прохід через українські територіальні води проводилася в очікуванні що РФ може відреагувати агресивно".

Відзначається, що для руху есмінця був запропонований альтернативний маршрут в обхід місць, які Росія, як країна агресор вважає своїми. Але при цьому вказується, що даний крок, хоч і дозволив би уникнути конфронтації, але міг бути представлений Росією як доказ того, що "Британія злякалася і втекла", що дозволило б Москві заявити, що Лондон з запізненням прийняв претензії Москви на територіальні води Криму .
Як зазначається, документи, виявлені в Кенті, підтверджують, що проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на можливі ризики.

Другий пакет документів деталізує плани можливого військового присутності Британії в Афганістані після закінчення там операції НАТО під керівництвом США.

Більшість документів позначені як "чутливі", до них застосовується порівняно низький рівень секретності. Але в одному документі, адресованому приватному секретарю міністра Бена Уоллеса, з написом "Secret UK Eyes Only", викладаються надзвичайно чутливі рекомендації по військовому сліду Британії в Афганістані після закінчення операції НАТО "Рішуча підтримка".

Представник міністерства оборони в коментарі журналістам про знайдені документи повідомив:

«Як і слід було очікувати - Міністерство оборони все ретельно планує»

 

 

 

Читайте АСН в Google News