МОЗ внесло нові правки в протокол лікування COVID-19

09.04.2021, 11:37

З минулого сьогодні, в п'ятницю, 9 квітня, онлайн брифінгу першого заступника міністра охорони здоров'я Ірини Садов'як, стало відомо, що Міністерство охорони здоров'я України оновило протокол надання медичної допомоги для лікування коронавируса (COVID-19).

"6 квітня наказом 638 було затверджено зміни до протоколу лікування COVID-19", - повідомила заступник міністра.
Зміни торкнулися, зокрема протоколу лікування важких і критичних пацієнтів. Так, для лікування критичних хворих доданий синтетичний препарат тоцілізумаб, а для пацієнтів з важким і критичним перебігом змінений режим його дозування. Уточнюється, що даний препарат зменшує ризик інвазивної штучної вентиляції легенів і смерті при важкому перебігу пневмонії, викликаної COVID-19.
Також зміни протоколу передбачають, що в разі прогресування дихальної недостатності і лабораторних ознак запалення можуть бути розглянуті високі дози системних кортикостероїдів.

Оновлені загальні рекомендації по антибактеріальної терапії. "Пацієнтам з підозрюваним або підтвердженим COVID-19 з легким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою. Пацієнтам з COVID-19 із середньотяжким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати без обгрунтованого клінічного підозри або підтвердження бактеріальної інфекції", - сказала Садов'як.

Це вже сьома оновлення протоколу лікування COVID-19 з моменту його затвердження в квітні 2020 року.

Нагадаємо, що за останню добу в Україні зареєстрували майже 20 тисяч нових випадків коронавирусной хвороби. Госпіталізували 4 936 осіб, померло 419 осіб.

Читайте АСН в Google News