Що потрібно їсти, щоб добре себе почувати цієї осені?

09.11.2020, 17:00

Харчування восени має свої особливості. Саме в цей період ми розбудовуємо свій раціон на зимовий лад. Щоб підготувати свій організм до більш холодної пори, необхідно подбати про такі речі як: імунітет, захист шкіри від холоду, гарний настрій, нормальна робота травної системи, і про те, щоб не набрати за зиму зайві кілограми.

Наше харчування протягом року має бути різноманітним і містити овочі, фрукти, каші, хліб, бобові, м'ясо з рибою і яйцями, молочні продукти, рослинні масла, горіхи і, звичайно ж, воду. Всі ці продукти доступні нам круглий рік. Тому зробити наше харчування корисно не буде проблемою, якщо заздалегідь продумати і внести певні зміни в осіннє меню, розповів журналістам "ikyyanyn.com" нутриціолог Олександр Приходько.

РЕЖИМ

З огляду на темп життя в Києві, дуже важко дотримуватися правильного режиму харчування. Однак це важливий критерій до шляху відмінного самопочуття.

Особливо в холодну пору року, не можна допускати гострого голоду. Адже коли ми голодні, ми відчуваємо слабкість, сонливість, починаємо мерзнути. А з'їдена вчасно їжа дає прилив енергії, підвищує працездатність.

Тому страйтесь знаходити час на трапезу, навіть при дуже завантаженому графіку.

КІЛЬКІСТЬ БІЛКІВ, СКЛАДНИХ вуглеводів І ЖИРІВ

Якщо в раціоні мало білків, то імунітет слабшає, змінюється гормональний фон, шкіра втрачає тонус, виснажуються м'язи. Обов'язково включайте в осіннє харчування продукти містять білок. Наприклад, куряче м'ясо, з якого можна приготувати велику кількість різноманітних страв. Але краще гасити, запікати або варити, тоді воно добре насичує і не перевантажує шлунок. А повноцінний склад білка забезпечить нашу імунну систему необхідними для неї амінокислотами.

Жири потрібні для синтезу гормонів, збереження вологи в суглобах і шкірі. Вони є джерелом важливих для організму жиророзчинних вітамінів. Наприклад, вітамін А необхідний для підтримки захисних функцій легких, слизових оболонок і шкіри від інфекцій. Бажано, щоб в харчуванні були не тільки жири рослинного, а й тваринного походження - вершкове масло, сири, сметана, яйця і навіть трохи сала. Якщо не більше норми, врахувати їх в загальній кількості жирів в раціоні, вони дадуть ситість.

Складні вуглеводи - не тільки забезпечать енергією, але і будуть підтримувати тривалий час відчуття ситості, покращувати роботу кишечника і обмін речовин. Знайти їх можна в крупах, злаках, бобових, овочах і цільнозерновий хліб. Ці продукти містять клітковину, яка необхідна для нормальної життєдіяльності нашої кишкової мікрофлори - важливого учасника імунного захисту організму.

ВІТАМІН С

У холодну пору року він буде підтримувати імунітет, зміцнювати судини, захищати шкіру. Для того, щоб не зменшувати його надходження в організм восени, а потім і взимку, необхідно включати в раціон цитрусові, ківі, заморожені ягоди, квашені овочі.

ТЕМПЕРАТУРА ЇЖІ

Важливо, щоб з настанням холодів "обігрів" йшов також зсередини. Тепла їжа і насичує краще, і зігріває. Воду також пийте теплої.

«І нарешті, моя порада, харчуйтеся різноманітно і повноцінно, плануйте свої сніданки, обіди та вечері, не пропускайте їх. Пам'ятайте, що харчуванням ми повинні покривати нашу добову потребу білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Тільки так ваш організм з настанням холодів зможе отримати максимальну кількість необхідних речовин, щоб боротися з вірусними захворюваннями, депресією, підтримувати захисні функції шкіри і слизових. »

Читайте АСН в Google News