Медики попереджають: коронавірус вражає мозок

30.10.2020, 12:30

Медики попередили людей про нову і серйозну небезпеку китайського коронавірусу для тіла.

Колектив вчених-медиків з декількох університетів США і Великобританії діагностували серйозні проблеми зі здоров'ям мозку у пацієнтів, які перехворіли на китайський коронавірус COVID-19.

Результати дослідження були опубліковані на спеціалізованому порталі Medrxiv. За даними вчених, основні проблеми проявлялися у людей протягом декількох місяців після хвороби. З'ясувалося, що коронавірус може викликати довгострокові порушення когнітивних функцій людини.

Дослідники провели аналіз стану мозку близько 84 тисяч пацієнтів, які перенесли COVID-19. Виявилося, що у багатьох людей у віці від 20 до 70 спостерігалися серйозні порушення когнітивних здібностей.

В першу чергу їх виявили у пацієнтів з важкими симптомами хвороби й тих, кому була потрібна госпіталізація. У таких людей спостерігали втрату пам'яті, нездатність концентруватися протягом тривалих періодів часу і синдром "неясної голови".

Крім того, вчені повідомляють, що такі когнітивні проблеми зазвичай рівноцінні старінню мозку за десятирічний період і вони в середньому знижують показник IQ людини на 8,5 балів.

 

Читайте АСН в Google News