У Білорусі міняють законодавство по зубрів. На догоду мисливцям або для контролю популяції?

28.10.2020, 20:01

Через століття з моменту, як на території Білорусі був убитий останній живе на волі зубр і більше 70 років роботи по відновленню його популяції, Рада міністрів розробляє неоднозначний нормативний акт про це національний символ. Ось що про запропонованому документі думають біолог, теріолог і мисливствознавець.

Зубрів, не захищених Червоною книгою, стане більше
Білорусь посідає перше місце в світі за кількістю живуть на волі зубрів. Загалом світова популяція вільноживучих європейських зубрів становить 4,5 тисячі особин. У Білорусі налічується 2043 зубра, що живуть в 11 мікропопуляцій. Але не всі зубри мають однакове становище. У Білорусі цих тварин ділять на дві категорії: основний генофонд, який представляє селекційну цінність і перебуває під захистом Червоної книги Білорусі, і резервний, який не має цієї захисту. На останніх, наприклад, можна полювати за індивідуальним дозволом.

25 жовтня завершилося громадське обговорення проекту постанови Радміну «Про затвердження Правил охорони і раціонального використання зубрів». Це було друге обговорення проекту документа, перше пройшло в кінці серпня-початку вересня, після чого він допрацьовувався. На Правовій форумі зібралося понад 2,7 тисяч повідомлень по новому запропонованому варіанту документа.

Крім того, що в обговорюваній версії документа вводяться поняття «власник зубрів» і «власники мікропопуляціі зубра» і прописана процедура переведення тварин в резервний генофонд, розробники пропонують розширити список тих зубрів, які перейдуть з основного до резервного генофонд. Якщо раніше в групу «другого сорту» вибраковують тварин із захворюваннями, пустельників і старих, то тепер в неї можуть увійти абсолютно здорові звірі, що живуть в «перенаселених» мікропопуляцій, а також народжені в останньому кварталі року.

Постанова має набрати чинності 1 січня 2021 року. Важливе питання: чи не стане кількість зубрів через лазівок в нормативно-правових актах скорочуватися, а кількість трофеїв у мисливців - рости.

 

Читайте АСН в Google News