США: У Керченській протоці на українських кораблях повинні бути міжнародні спостерігачі

03.02.2019, 14:34

У США вважають, що присутність міжнародних спостерігачів у районі Керченської протоки було б позитивним елементом. Ці спостерігачі повинні бути на українських кораблях і на контрольованій України території. Про це на брифінгу заявив спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

«Присутність таких спостерігачів могла б запобігти можливому повторенню насильства, що сталося в листопаді минулого року. Але поки залишається незрозумілим статус таких спостерігачів, так як місія ОБСЄ має мандат тільки на території, згаданій у мінських угодах. Кращим рішенням було б розмістити міжнародних спостерігачів на беззаперечної української території і на українських кораблях, на запрошення України. Немає потреби виходити за ці рамки, тому що це не є частиною зони конфлікту», - заявив Курт Волкер.

Відзначимо, раніше російський президент Путін нібито погодився з пропозицією канцлера Німеччини Ангели Меркель направити німецьких і французьких спостерігачів в Керченську протоку. Однак потім глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що німецька пропозиція містить вимогу узгодити приїзд західних спостерігачів з України, а на це Москва не згодна.

Читайте АСН в Google News