Медики розповіли, які люди старіють набагато повільніше

10.11.2021, 07:50

Щоб бути задоволеним життям, необов'язково бути багатим, - потрібно лише вміти бачити і цінувати кращі її моменти. Задоволені життям люди повільніше старіють. У цьому змогли переконатися вчені з Університетського коледжу Лондона, про дослідження яких розповів журнал CMAJ.

Фахівці з'ясували, що люди похилого віку, які задоволені своїм життям, старіють повільніше - у них, за словами вчених, «зниження фізичної функції з віком відбувається повільніше, ніж у нещасливих людей». Вчені проаналізували дані більше 3 тисяч осіб віком від 60 років.

Після першого етапу, коли перевірялося почуття задоволення від життя, фахівці зайнялися виявленням у добровольців наявності тілесних проблем. Зокрема, у людей оцінювалися проблеми зі вставанням з ліжка, одяганням, прийомом душа, ходьбою. Виявилося, що люди, які були задоволені своїм життям, значно перевищували в плані фізичного благополуччя незадоволених життям однолітків, і повільніше старіли.

«Люди з меншим відчуттям задоволення від життя, мали втричі більше шансів зіткнутися з проблемами в повсякденних справах порівнянні з задоволеними життям. Ці люди швидше старіли», - констатували в результаті автори проекту.

Читайте АСН в Google News