У Пенсійному фонді розповіли, як можна купити відсутній трудовий стаж

11.09.2018, 17:53

Перший заступник голови головного управління ПФУ в Черкаській області Анна Вовкогон повідомила, що українцям, які не мають права на пенсію через маленький стаж, дозволили купувати відсутні роки двома способами.

Вовкогон уточнила, що якщо оплатити всю суму відразу, то кожен місяць потрібно заплатити два мінімальних ЄСВ, якщо в розстрочку - то один мінімальний ЄСВ. Відзначається, що мінімальний розмір ЄСВ - 22% від мінімалки.

Так, якщо українцю не вистачає 3 місяці, то якщо оплатити відразу, розмір внеску складе 4914 грн (22% від 3723 помножити на 2 (коефіцієнт) і на 3 (кількість місяців), при цьому якщо оплачувати за другим варіантом, то 2457 грн ( 22% від 3723 множити на 3). У той же час, якщо розбити платежі на рік, розмір мінімального ЄСВ буде збільшуватися разом з мінімальною зарплатою.

За її словами, для оформлення виплат відсутнього ЄСВ необхідно звернутися в теруправління Держфіскальної служби та укласти відповідний договір. Дізнатися ж про свій стажі можна на сайті ПФУ або в найближчому відділенні фонду.

Представник ПФУ додала: «Є різниця: якщо при одноразовій сплаті сума розраховується з урахуванням коефіцієнтів, то при поточних платежах вони не застосовуються - тобто так удвічі дешевше».

Читайте АСН в Google News