Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день

11.09.2018, 08:25

Сьогодні - Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день. Щороку усікновення глави Іоанна Предтечі відзначається 11 вересня. У 2018-му свято випало на вівторок.

Предтечею Іоанна Хрестителя називають тому, що він передував Христу, тобто готував людей до прийняття Сина Божого на землі. Хрестителем - так охрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Голову Іоанну Хрестителю відтяли за наказом правителя Галілеї Ірода. Пророк засуджував царя за неправедне життя, тому його і зненавиділа дружина Ірода Іродіада.

Одного разу під час святкування дня народження Ірода, дочка Іродіади Соломія настільки сподобалася царю своїми танцями, що той пообіцяв виконати будь-яке її прохання. За намовою матері Соломія зажадала подати їй на блюді голову Іоанна Хрестителя, що і було зроблено.

Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день:

- це день суворого посту, тому заборонено їсти не тільки м'ясне і молочне, але навіть рибу. Вважається, що, провівши цей день на хлібі і воді, можна просити Бога про зцілення хвороб;

- тримати в руках щось гостре, в це свято віруючі навіть не нарізають хліб, а ламають його. У народі кажуть: «Хто на Усікновення ножем користується, сам залишиться без голови»;

- їсти що-небудь, що нагадує голову, наприклад, капусту, яблука, кавуни (кругле асоціюється з відрубаною головою Хрестителя)

- особливий заборона стосується капусти - не можна зрізати качани і шинкувати її;

- під заборону потрапляє в цей день і червона їжа, асоціюється з кров'ю

- не прийнято пити будь-які напої червоного кольору

- категорично не можна подавати до столу нічого на блюді, адже голову святого подали Соломії саме так;

- співати і танцювати: це пов'язано з танцем Соломії;

- працювати, а також займатися домашніми справами;

- сваритися, оскільки саме гнів і злість стали причиною смерті Іоанна;

- в цей день священики не проводять обряд вінчання.

Читайте АСН в Google News