Дієтологи розповіли, в чому користь і шкода насіння

11.06.2021, 18:30

Насіння - і гарбузове та соняшникове - одне з найбагатших джерел ненасичених жирних кислот. А саме ці кислоти знижують рівень шкідливого холестерину в крові і захищають серце і судини

Лузати насіння вважається заняттям непристойним і шкідливим. Головна «страшилка» для любителів поклацати - це апендицит, який нібито відчайдушно косить усіх, хто час від часу простягає руки до заповітного пакетика.

Насправді до виникнення апендициту насіння ніякого відношення не має. Однак деякі небезпеки «гризунів» все-таки підстерігають.

Перша і головна неприємність, яку можуть принести вам улюблене насіння, - це зіпсовані зуби. Коли ви безперестанку лузатимете соняшник, ви пошкоджуєте зубну емаль. А там і до карієсу недалеко.

Не варто їсти насіння і бажаючим схуднути. У 100 г соняшникового насіння міститься цілих 520 ккал. А це означає:

1/2 склянки насіння = 2 порції вареного рису або плитка шоколаду;

1 склянка = 1/2 батона хліба або порція шашлику з свинини.

Так що, як то кажуть, вирішуйте самі.

По зернятку

Однак далеко не всі так сумно. Якщо у вас міцні зуби і ви не страждаєте від зайвої ваги, нічого крім користі насіння вам не принесе. Адже насіння - і гарбузове та соняшникове - одне з найбагатших джерел ненасичених жирних кислот. А саме ці кислоти знижують рівень шкідливого холестерину в крові і захищають серце і судини. Крім того, насіння - це:

- Вітамін Е - захищає від ранніх зморшок і серцевих нападів.

- Вітамін А - потрібен для шкіри і зору.

- Вітаміни групи В - без них ми всі мучилися б від депресії та безсоння, вічно бурчали, боролися б із прищами і лупою, що оселилася в жалюгідних залишках нашої шевелюри.

- Вітамін D - необхідний для міцних кісток і засвоєння кальцію організмом.

- Цинк - без нього не може бути гарного кольору обличчя, здорового волосся, міцних нігтів і сильного імунітету.

- Магній - потрібен для злагодженої роботи серця і нервової системи, допомагає наростити м'язи і нормалізувати артеріальний тиск.

А ще насіння покращують апетит і прискорюють загоєння ран. Психологи рекомендують лузати насіння тим, хто ніяк не може кинути палити. Вважається, що процес лузання може заглушити тягу до сигарети. А з точки зору користі насіння набагато краще нікотину.

Однак любителям насіння потрібно знати про те, що в процесі смаження велика частина корисних речовин, що містяться в насінні, руйнується. А тому набагато краще його просто злегка підсушувати, а не обсмажувати.
Не тільки насіння!

Лузати можна не тільки насіння, але і горішки. Вони теж здатні принести чимало користі вашому організму.

Читайте АСН в Google News