Вперше в історії вчені перемогли рак силами імунітету

07.06.2018, 22:40

У ЗМІ розкрили подробиці унікальної роботи американських молекулярних біологів в Національному науково-дослідному інституті раку в Бетесді, за допомогою якої вперше в історії медицини лікарі змогли змусити імунну систему повністю зруйнувати рак молочної залози - пухлини і метастази. Це стало можливим завдяки методу, розробленого вченими для «перепрограмування» імунних клітин організму.

Цей тип лікування був протестований на 49-річній пацієнтці онкологів, яка страждала на рак молочної залози. Жінці не допомогли ні хіміотерапія, ні хірургічне втручання. Результат експерименту такий: в даний час пацієнтка прожила вже 2,5 року і до сих пір ніяких ознак рецидиву захворювання не спостерігалося.

Вченим вдалося створити препарат для ін'єкцій, який містить в собі антитіла до гену PD-1, гальмуючому імунну систему в спробі розпізнати і знищити чужорідні і небезпечні компоненти. Крім того, вони з'ясували, які з лімфоцитів (які грають ключову роль в імунітеті) в організмі їх пацієнтки відповідальні за виявлення ракових клітин, помножили їх кількість в лабораторії і ввели в організм жінки.

В результаті імунні клітини почали атакувати пухлину максимально агресивно. Такий алгоритм лікування виявився надзвичайно ефективним, і спочатку зменшив розмір усіх пухлин в організмі жінки, а потім - призвів до їх повного зникнення. За даними доповіді фахівців, на 48-му тижні всі сліди раку повністю зникли з організму пацієнтки.

Читайте АСН в Google News