Закладуть у ціну товарів: підвищення тарифів на газ обійдеться промисловості в мільярд доларів

05.06.2018, 16:56

За підвищення тарифів на газ промисловість віддасть додатково 1 мільярд доларів, які будуть переведені в ціни на товари або призведуть до скорочення прибутку виробників. Таку думку висловив економіст Віктор Скаршевський на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Якщо виходити з того, що промисловість в цілому споживе приблизно 12 млрд газу, то цей приріст в ціні в річному вираженні означає додаткові витрати промисловості +1 мільярд доларів", - зазначив експерт. За його словами, підвищення тарифів на газ для промисловості з 1 червня стало не першим в нинішньому році, а вже третім.

Так, з березня по червень ціни на газ для промислових споживачів зросли в цілому на 26%. При цьому він додав, що додаткові витрати великого бізнесу розподілятися між зростанням цін для кінцевого споживача товарів і послуг, скороченням доходів виробників або ж зростанням їхніх збитків.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" з 1 червня підвищить ціну на природний газ для промислових споживачів на 8,9% (810 грн) в порівнянні з травнем цього року - до 9,95 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).

Читайте АСН в Google News