Ні гарантій, ні пільг: лише 8 дітей отримали статус постраждалих в ході військового конфлікту на Донбасі

01.06.2018, 11:20

Від початку військового конфлікту на Донбасі лише восьмеро дітей отримали статус постраждалих в Україні. Таку думку висловила голова Правління Громадської організації Global East Україна Аліна Палаш на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"До цього часу немає державних механізмів захисту цих дітей. Через 4 роки ми домоглися лише того, що ці діти отримають статус, а що стоїть за цим статусом...", - зазначила експерт. За її словами, відповідно до закону України та міжнародних конвенцій, діти, які постраждали в ході військового конфлікту, повинні отримати особливий статус і гарантії від держави.

Зокрема, йдеться про захист дітей у сім'ї, доступність харчування, доступність безпечного житла, гарантія необхідного догляду і допомоги тощо. При цьому вона додала, що протягом 4 років конфлікту статус постраждалих отримали всього 8 дітей. Але навіть вони сьогодні не можуть розраховувати на якісь особливі пільги і гарантії.

Так, зокрема, при отриманні паспорта діти-переселенці не отримують ніякої реєстрації - просто стаючи громадянином "без особливого місця проживання". Нагадаємо, 1 червня в Україні відзначають День захисту дітей. Президент Петро Порошенко заявив, що в ході конфлікту загинуло 240 дітей.

Читайте АСН в Google News