Військові "бодяжили" пальне: експерт назвав скандальну причину отруєння дітей у Черкасах

14.05.2018, 15:00

Причиною масового отруєння дітей під час святкової лінійки в Черкасах стали пари бензину, яких занесло вітром з розташованої поруч військової частини, де в безпосередній близькості зі школою зберігаються цистерни з пальним. Таку думку висловив екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Цистерни з пальним розташовані в безпосередній близькості до школи, що не відповідає радянським нормам, які були скасовані. Згідно з офіційною інформацією, о 9-й ранку, під час лінійки, був північно-східний вітер, який дув у бік будівлі школи", - зазначив експерт .

За його словами, санлікарі, які ще залишилися в Україні, провели дослідження і виявили в ґрунті біля будівлі школи свинець, якого бути там не повинно. Аналогічні дослідження на території військової частини виявили високу концентрацію свинцю в ґрунті і там.

"Або аварія, або людський фактор - бажання військовослужбовців заробити копійку, збільшивши обсяг бензину шляхом розведення його забороненими речовинами", - пояснив лікар. При цьому він додав, що таку інформацію йому вдалося отримати з певних інсайдерських джерел, з інтернету і з офіційних повідомлень.

Також він пояснив, що симптоми отруєння дітей схожі з тими, що бувають при вдиханні таких речовин у разі, наприклад, проливання рідини. Також експерт порадив адміністрації школи провести рекультивацію ґрунту на території закладу і висадити на ньому рослини, які очистять землю.

Батькам же дітей слід приділити особливу увагу раціону, включивши в нього фрукти і овочі, особливо яблука, кисломолочні продукти, морські водорості, картоплю, рис, вівсяний відвар, які прискорять процес виведення важких металів із організму. За його словами, загрози життю і здоров'ю дітей немає, та й подібні дози свинцю отримують всі жителі великих міст, де забруднене повітря.

А тим часом горе-школу вже відкривають знову для учнів. У Черкасах з 14 травня відновлено навчальний процес у школі № 8, де після ранкової лінійки злягли більше 50 дітей. Незважаючи на те, що джерело зараження і причини нездужання школярів не встановлені, в місті не бачать причин продовжувати карантин.

Як повідомляє Черкаська міськрада, після масового отруєння дітей комісія з надзвичайних ситуацій надала школі два карантинних дні. На сьогодні всі діти виписані з лікарень і можуть повернутися до навчання.

Нагадаємо, 8 травня в Черкасах на території школи №8 під час проведення шкільної лінійки учні 2-9 класів відчули різке погіршення здоров'я. Всього на лінійці знаходилося 424 учні. В результаті станом на 14:00 в лікувальні установи Черкас госпіталізовані з отруєнням 57 учнів і 2 вчителі. За фактом масового отруєння відкрили кримінальне провадження.

Читайте АСН в Google News