Халва: корисні властивості і кому її не можна їсти категорично

09.05.2021, 13:43

Рецепт приготування халви був придуманий на Сході ще до нашої ери. Сьогодні існує величезна кількість різновидів цих ласощів. Найпопулярнішим видом вважається соняшникова халва. Дорослі і діти з задоволенням вживають в їжу ці солодощі. Однак не завжди халва є корисною для організму.

Склад халви
Халва виготовляється шляхом збивання в густу піну спеціального цукрового сиропу. Додатковими інгредієнтами можуть бути горіхи, кунжут, насіння соняшника, какао і цукати. Кожен різновид халви відрізняється не тільки своїм смаком і ароматом, але і своїми властивостями.

Користь халви
Основний склад халви представлений величезною кількістю вітамінів, корисних елементів, білків і вуглеводів. Ласощі є джерелом таких важливих для людини речовин, як кальцій, залізо, фосфор і протеїни. За вмістом білка халву можна сміливо прирівняти до м'яса. Соняшникова халва не тільки позбавляє депресій, але і нормалізує сон.

Кунжутна халва володіє омолоджувальними властивостями. Досягається такий ефект завдяки компонентам, що містяться в кунжуті, які активно беруть участь у процесі відновлення клітин.

Східні солодощі благотворно впливає на волосся і скелет людини. Обумовлено це високим вмістом амінокислот. Кунжутна халва здатна підвищити імунітет і запобігти безлічі простудних захворювань.

Крім того, більшість різновидів ласощі містять у собі фолієву кислоту, завдяки чому її часто рекомендують вживати в їжу вагітним жінкам і маленьким дітям. Цей компонент благотворно впливає на роботу органів травлення та нервову систему. Халву рекомендується вживати в їжу при недокрів'ї і для профілактики захворювань кровоносної системи.

Відмітна особливість східних солодощів полягає в тому, що навіть при тривалому зберіганні кількість корисних речовин не зменшується.

Шкідливі властивості халви
Шкідливий вплив халва може надавати на організм при наявності деяких хронічних захворювань. Наприклад, при цукровому діабеті вкрай не рекомендується вживати в їжу солодощі, до складу яких входить цукрова патока. Халву потрібно виключити з раціону при індивідуальній непереносимості горіхів або насіння соняшника.

Особливу обережність слід проявляти при вживанні халви в шоколаді. Для шлунка такі ласощі можуть бути занадто важкими, тому добову норму треба обмежити однією-двома цукерками.

Не можна вживати халву при захворюваннях печінки, ожирінні або хвороб шлунково-кишкового тракту. Навіть здоровим людям не варто балувати себе цими ласощами занадто часто. Поєднувати халву з молочними продуктами або шоколадом не можна ні в якому разі. В іншому випадку шлунок отримає серйозне навантаження.

Фісташковий халву не рекомендується вживати дітям через своєрідну консистенцію, яка може завдати шкоди слизовим оболонкам і стати причиною пошкодження ніжної зубної емалі.

Читайте АСН в Google News