Вчені: Кальян шкодить здоров'ю

23.04.2018, 22:17

За словами вчених, вдихання монооксиду вуглецю при палінні кальяну може викликати отруєння тіла. Крім того, вчені звернули увагу на присутність гліцерину в сумішах для паління кальянів, через які утворюється характерний дим - при високих температурах гліцерин розкладається, а далі утворюються хімічні сполуки, небезпечні для здоров'я людини.

І це ще не все - крім токсичних сполук, що утворюються після розпаду гліцерину, курець кальяну змушений вдихати ще і продукти згоряння самої тютюнової суміші, а так само вугілля. Попадання в організм монооксиду вуглецю, навіть в невеликих дозах, може викликати отруєння у людини, викликаючи головний біль і запаморочення. Так само воно здатне привести до смерті.

Кількість продуктів розпаду вугілля і тютюнової суміші в повітрі, що видихається курцем кальяну, в кілька разів більше, ніж у курців сигарет.

Ще одна небезпечна властивість кальяну - в тілі людини, який його курить, може виникнути кисневе голодування (гіпоксія), що збільшує ризик нещасних випадків на 33%.

До речі, курці більш схильні до інсульту, ніж ті, у кого немає цієї звички. Подібного роду ризики збільшуються прямо пропорційно кількості сигарет, які викурив людина.

Читайте АСН в Google News