8 корисних овочів, які можуть нашкодити здоров'ю

18.04.2018, 13:48

Раціон харчування, в якому є багато овочів, може знизити ризик розвитку раку і захистити ваше серце, але в деяких випадках, якщо у вас є певні протипоказання, овочі можуть бути небезпечними.

 - Якщо у вас печія

Деякі речовини у складі томатів можуть викликати кислотний рефлюкс. Якщо у вас трапляються розлади травлення, виключіть помідори зі свого раціону на 2-3 тижні, щоб перевірити, чи не вони є причиною нездужань.

- Якщо ви приймаєте препарати, що розріджують кров

Якщо ви приймаєте такі препарати, вам необхідно підтримувати стабільний рівень вітаміну K у крові, а раптове його збільшення може знизити лікарський ефект. Якщо вам подобаються овочі з високим вмістом цього вітаміну, такі як капуста, мангольд, шпинат, зелень гірчиці і зелень ріпи, зменшіть їхні порції вдвічі.

- У вас камені в нирках

Кожна п'ята людина, у якої утворюються камені в нирках, має високий рівень оксалатів кальцію в сечі. Якщо у вас є до цього схильність або ви вже страждаєте на цю недугу, обмежте багаті оксалатом продукти, такі як ревінь, шпинат, буряк і зелень буряка.

- У вас подагра

Слідкуйте за споживанням спаржі. Її пагони містять пурини, речовини, які сприяють надлишкової виробленні сечової кислоти, що провокує хворобливі напади подагри.

- У вас бувають алергічні реакції

Вживання такого овоча, як артишок, може спровокувати алергічну реакцію у людей, чутливих до алергенів амброзії. Люди, чутливі до латексу, можуть відреагувати на авокадо. Багато людей, чутливі до аспірину, відчувають алергічні реакції на редис, який містить саліцилат, тобто основою компонент аспірину.

- У вас шлунково-кишковий розлад

Якщо у вас є виразковий коліт або хвороба Крона, вам рекомендується уникати або мінімізувати споживання капусти, в якій присутні бактерії, що викликають газоутворення і здуття живота при попаданні в шлунково-кишковий тракт. Ви також можете обмежити споживання інших хрестоцвітних овочів, таких як кольорова капуста, броколі і брюссельська капуста, якщо вони провокують появу подібних симптомів.

- Ви стежите за своєю вагою

Будьте обережні з баклажанами. Губчаста текстура цього овоча дуже потужно вбирає жир. Виявляється, смажені баклажани вбирають в чотири рази більше жиру, ніж картопля фрі. Готуйте цей овоч шляхом запікання або тушіння. Якщо ви все ж хочете його обсмажити, користуйтеся невеликою кількістю олії.

- У вас проблеми зі щитовидною залозою

Ріпа містить два гойтрогени, прогойтрін і глюконастурцін, які можуть впливати на функцію щитовидної залози в плані вироблення гормонів. Ці сполуки не становлять небезпеки для здорових людей, які помірно споживають ріпу, але людина з гіпотиреозом повинні піддавати цей овоч термічній обробці, щоб нейтралізувати гойтрогени.

Читайте АСН в Google News