Сім жінок із десяти піддаються домашньому насильству в Україні

11.04.2018, 12:52

Сім жінок із десяти піддаються різним формам домашнього насильства в Україні, зокрема економічній. Про це повідомила правозахисниця Ніна Потарська на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Близько 70% жінок в Україні страждають від різних форм домашнього насильства. Дуже часто неможливо його розпізнати. Так, наприклад, коли всі фінанси зосереджені в руках чоловіка, рідко хто з жінок може говорити, що "так, я живу в ситуації економічного насильства" , - зазначила експерт.

За її словами, такі дані отримані в результаті звернень до правоохоронних органів. У той же час реальних випадків може бути набагато більше, оскільки не всі жертви можуть правильно оцінити своє становище і не всі приходять заявляти про насильство в поліцію.

Однак, згідно з тією ж статистикою МВС, 23% тяжких злочинів в Україні відбуваються в сім'ї. При цьому правозахисник додала, що в українському суспільстві часто домашнє насильство не розглядається як злочин, оскільки культивується культ "домострою".

Водночас таке ставлення утверджує тирана в думці про вседозволеність і абсолютну безкарність. "Дуже багато жінок вважають, що це нормально, коли чоловік вирішує, куди тобі ходити чи не ходити, спілкуватися з подругами або не спілкуватися, на що тобі витрачати гроші", - пояснила юрист.

Нагадаємо, рівень домашнього насильства в Україні залишається дуже високим, а держава нічого не робить для попередження таких дій. Про це на прес-конференції заявила директор Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук.

Читайте АСН в Google News