Чиновники звели реформу до створення Національної служби здоров'я і розкрадання медсубвенції - експерт

02.04.2018, 17:45

Головною метою медичної реформи в Україні стало створення Національної служби здоров'я і отримання доступу до державних коштів, які мають цільове призначення. Таку думку висловив відповідальний секретар Національної медичної палати Сергій Кравченко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Це не медична реформа, а банальна лобістська схема, яка мала на меті суто одне - змінити цільове призначення медичної субвенції, яка в 2018 році становить 113 мільярдів гривень. І якщо до цього гроші мали цільове призначення, то тепер їх можна розкрадати, як хочеш", - зазначив експерт.

За його словами, раніше 80% медсубвенції прямувало в регіони для фінансування зарплат медичних працівників, ще 20% йшло на сплату комунальних послуг, закупівлю медикаментів тощо. У той же час, як додав С. Кравченко, чиновники МОЗ створили чергову держмонополію - Національну службу здоров'я, - яка отримала ексклюзивне право розпоряджатися медичною субвенцією.

Також експерт нагадав, що на чолі НСЗУ був поставлений Олег Петренко, який є ставлеником ідеолога і головного лобіста створення такого органу - заступника голови фракції БПП Сергія Березенка. Нагадаємо, з сьогоднішнього дня, 2 квітня, фактично стартувала медична реформа.

Так, до 2020 року громадяни України повинні будуть вибрати сімейного лікаря і підписати з ним декларацію. На основі цього документа вже з липня буде відбуватися і фінансування медустанов за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Читайте АСН в Google News