До 2050 року в українських водоймах зникне вся риба

26.03.2018, 14:46

До 2050 року в українських водоймах не залишиться риби, повідомляє Асоціація рибалок України. Це проблема не тільки вітчизняних водойм, а й світового рівня. Так як рибні запаси в Світовому Океані вкрай виснажені. Виною цьому: браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища.

90% морських рибальських промислів вже освоєно, з них 60% активно використовуються, а запаси ще 30% виснажені або близькі до цього. В українських водоймах, в основному спостерігається загроза зайвого вилову хижої річкової риби, яка особливо чутлива до цього і вимагає відновлення.

За твердженням вчених, 90 відсотків видів великих хижих риб вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності - в тому числі, щука, судак, сом.

Та й  кількість мирної «білої» річкової риби сильно зменшилася. За даними фахівців Інституту зоології ім. Шмальгаузена, традиційного для українських водойм ляща в порівнянні з 1991 роком залишилося не більше 25%, сазана, жереха 10%. А такі види, як чехоня і лин стали дуже рідкісними.

Рибні ресурси в Чорному морі також серйозно підірвані. Особливо це відчуває на собі прибережний лов. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежне охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на грань виживання.

В першу чергу це торкнулося цінних видів риби: чорноморська камбала катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак ... Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів, придбавши ознаки організованої злочинності.

Азовське море на межі загибелі через безперервне варварське знищення риби. Для вилову в повноцінному промисловому масштабі вижили лише три види риб: тюлька, бичок і хамса.

Читайте АСН в Google News