У МОЗ радять поспішати з договорами у лікарів, а то кращих "розберуть"

23.03.2018, 16:43

У разі, якщо кількість пацієнтів, які виявили бажання лікуватися у одного і того ж дільничного або сімейного лікаря, перевищать ліміт, лікар може відмовитися від укладення декларації. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Цей ліміт становить для лікаря-терапевта - того, хто лікує тільки дорослих, - 2000 пацієнтів, для сімейного лікаря - 2800 пацієнтів, для педіатра, який лікує тільки дітей, - 900 пацієнтів", - зазначив експерт. За його словами, в разі, якщо ліміт обраного пацієнтом лікаря вичерпаний, медзаклад має запропонувати йому альтернативу.

При цьому він додав, що згідно із законодавством, лікар не має права відмовляти в прийомі пацієнтові через його хронічну хворобу або відсутності прописки, в той же час, перевищення ліміту пацієнтів стане достатньою підставою для відмови. Нагадаємо, 2 квітня цього року лікувальні установи України почнуть приймати декларації від пацієнтів на обслуговування у сімейного лікаря.

Перехідний період буде діяти до 2020 року, до якого можна буде обслуговуватися у лікаря без декларації. Після - в разі відсутності декларації прийом лікаря може здійснюватися на платній основі.

Читайте АСН в Google News