Виробники продають українцям яйця дорожче, ніж експортують у ЄС

27.02.2018, 12:06

Виробники яєць - змовилися. Цього не виключає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає ASN. За його словами, йдеться про змову деяких із великих виробників.

"Ринок курячих яєць є, мабуть, останнім в Україні, який поводиться не за ринковими правилами. Ціна на цей продукт протягом усього року то підвищується до максимуму, то знову падає після зниження споживчого попиту і зменшення експорту. Однак цього січня ціна замість того, щоб падати після досягнення піку, демонструє стабільність і навіть зростання", - звернув увагу експерт.

За його словами, аналіз даних останніх трьох років показує, що цьогоріч цінова тенденція відрізняється від двох попередніх. У січні 2016 року десяток яєць коштував 20,4 грн, в січні 2017 - 18,6 грн. А в січні 2018 року - вже 30,8 грн.

"Про можливу картельну змову свідчить збіг ситуації на ринку і інсайдерська інформація. Перевірка виробників курячих яєць антимонопольним органом повинна містити дослідження ціни, за якою продукція продається магазинах або оптовим покупцям в нашій країні, і експортної ціни. Якщо з'ясується, що експортні ціни значно нижче продажів на внутрішньому ринку, то є всі підстави говорити про антиконкурентні дії", - вважає Дорошенко.

Читайте АСН в Google News