Реформи "Нафтогазу" не буде до рішення суду за позовом до "Газпрому" - експерт

19.02.2018, 14:08

Реформування структури НАК "Нафтогазу" до рішення суду за позовом до "Газпрому" неможливо. Таку думку висловив директор спеціальних проектів Науково технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Якщо йдеться про відділення від вертикально інтегрованої системи оператора ГТС, то слід згадати процес, який до цих пір триває у Стокгольмському арбітражі. Там розглядаються зустрічні позови НАК "Нафтогаз-Україна" як великої вертикально інтегрованої компанії, яка, зокрема, виконує зобов'язання оператора ГТС, до "Газпрому". До вирішення спору які б то не було зміни інституційного характеру, як, наприклад, зміна форми власності, неприпустимі", - зазначив експерт.

За його словами, будь-які подібні зміни в структурі компанії можуть призвести до небажаних ускладнень. При цьому Рябцев додав, що також не вирішено питання про те, що саме буде передавати "Нафтогаз" у відання оператора ГТС, якій спочатку, швидше за все, буде управлятися Міненерговугілля.

НАК хоче передати виключно "труби", урядові ж структури хочуть отримати контроль над трубами і підземними газовими сховищами. Тут, за словами експерта, накладається боротьба за сфери впливу і над прибутковими активами.

Як пояснив Рябцев, транзит газу приносить близько 2 млрд доларів оператору щорічно. Крім того, українська ГТС викликає великий інтерес європейських інвесторів, які до цього часу вважають її прибутковим активом. Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» має намір закуповувати російський газ у ВАТ «Газпром» вже в березні 2018 року. Про це повідомив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Читайте АСН в Google News