Турчинов пояснив, чому не ввів військовий стан після захоплення Криму

15.02.2018, 17:07

Воєнний стан в Україні після захоплення Криму Росією не було введено через необхідність провести вибори. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов на засіданні суду, передав кореспондент ASN.

"27 лютого ввечері я дав розпорядження підготувати відповідний указ про введення воєнного стану, отримати політичну підтримку якого планував 28 лютого. Однак мої колеги не підтримали таке рішення", - зазначив чиновник.

За його словами, введення воєнного стану допомогло б "трохи заспокоїти ситуацію", коли з подачі Кремля країну охопили сепаратистські мітинги і сіялася російська пропаганда в ЗМІ і соцмережах. При цьому він додав, що разом з тим введення воєнного стану суворо обмежує права громадян.

За його словами, парламент вирішив провести вибори нового, легітимного, президента, якого визнає, зокрема, і Росія. Таким чином, Україна зупинила посягання з боку РФ і Віктора Януковича під приводом відсутності легітимної влади в країні.

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження стосовно четвертого президента України Віктора Януковича. За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Читайте АСН в Google News