Прем'єр Польщі порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером

13.02.2018, 11:09

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький назвав найбільші злочини проти євреїв, перерахувавши в одному ряду Гітлера, Гімлера і Богдана Хмельницького. Про це передає «Європейська правда».

В ході лекції в місті Холмі Моравецький розповів, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв, а за часів нацизму саме в Польщі їм допомагали найбільше. «Першим великим злочинним актом проти євреїв, який у єврейській історіографії прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Очевидно, що тоді доходило до страшних злочинів, історики говорять про 100 тисяч убитих євреїв», - сказав Моравецький.

Далі поляк почав розповідати про облогу Львова, коли Хмельницький вимагав видати євреїв, але хоробрі поляки відмовилися, про поїздку в Торунь. «Один з місцевих рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на «х» - Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (Hitler, Himmler і Chmielnicki. - Ред.)», - висловився Моравецький.

Нагадаємо, в Польщі ухвалили закон, який вводить покарання за публічне сповіщення про винуватість поляків і Польщі під час Голокосту. Ізраїль виступив категорично проти цього закону і відкликав свого посла з країни. Документ розкритикували і в США. Тепер влада Польщі намагаються донести свою позицію про цей закон.

Читайте АСН в Google News