"Князьки" в регіонах України вже створили власне феодальне ополчення

02.02.2018, 20:46

"Князьки" в регіонах України вже створили для свого захисту власне "феодальне ополчення". Про це заявляє адвокат Василь Мірошниченко, передає ASN.

"Відомо, що держава спирається на в'язниці і міліцію. А певний вакуум насильства після Революції Гідності привів до появи різних форм наповнення. Зокрема, була ідея про створення муніципальної поліції, щоб вона навела порядок на місцях. Ця ідея виникла ще в 2015 році, тоді коаліція внесла навіть законопроект про створення такої муніципальної поліції", - нагадав експерт.

Але ідея провалилися, в тому числі, з огляду на складність процесу децентралізації. Адже у нас зараз 60% депутатів місцевих рад взагалі не належать до жодної політичної партії. В таких умовах на місцевому рівні почали створюватися охоронні структури, які і стали виконувати ці функції муніципальної поліції.

Згідно із законом, ці представники охоронних комунальних служб не можуть застосовувати спецзасоби, хоча їм видають екіпіровку. "Місцеві князьки у нас по суті створили свою армію", - констатував Мірошниченко. При цьому ці комунальні охоронні структури можуть залучати громадські організації.

"Коли проходять сесії, є протести, коли потрібно зносити кіоски, вони привертають людей з боку. Фактично це феодальне ополчення", - розповів він.

Читайте АСН в Google News