Став відомий перелік документів для відшкодування збитків жителям Донбасу

30.01.2018, 19:30

Для відшкодування збитків, завданих під час військових дій на Донбасі, в суди і правоохоронні органи України необхідно надати низку документів. Таку думку висловила адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Науменко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Щоб звернутися в український або Європейський суд з прав людини, в правоохоронні органи, треба зібрати докази володіння майном - наприклад, договір купівлі-продажу, дарчу або свідоцтво про право на спадщину, технічний паспорт. Крім того, треба підтвердити факт заподіяння шкоди різними фото- і відеоматеріалами, а також актами обстеження пошкодженого майна", - зазначила експерт.

За її словами, надавати можна навіть акт, складений відповідними органами "Л/ДНР", оскільки людина повинна максимально використовувати можливість надати докази про заподіяння шкоди. На її думку, подібний доказ буде прийнято в ЄСПЛ у сукупності з іншими доказами.

В окремих випадках - коли комісія не може прибути на місце руйнування, його наслідки можуть зафіксувати жителі цього району і скласти відповідну фото-таблицю. "І цей документ також буде мати доказове значення", - додала правозахисник. Також значення мають свідчення свідків у справі, які спостерігали безпосередньо момент руйнування або бачили наслідки - наприклад, що будинок досі не відновлений.

Нагадаємо, закон про деокупацію і реінтеграцію Донбасу створив підстави для стягнення збитків постраждалих від бойових дій українців з Російської Федерації. Таку думку висловив співавтор закону про деокупацію Донбасу, юрист-міжнародник, суддя Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії (2001-2005), представник України в Раді ООН з прав людини (2006-2010) Володимир Василенко.

Читайте АСН в Google News