Президент Польщі пообіцяв проаналізувати закон про «бандерівську ідеологію»

29.01.2018, 08:01

Президент Польщі Дуда пообіцяв ретельно проаналізувати прийнятий сеймом закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за пропаганду так званої «бандерівської ідеології». Про це передає «Радио Польша».

За словами прес-секретаря Дуди Кшиштофа Лапіньского, польська сторона повинна послідовно боротися за правду. Закон остаточно не прийняли – 31 січня його розгляне Сенат.

Нагадаємо, 26 січня сейм Польщі прийняв закон про «заборону пропаганди бандерівської ідеології». У МЗС України цей документ вважають черговою спробою «нав'язати одностороннє трактування історичних подій», зокрема некоректного використання назви частини території сучасної України.

У свою чергу директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що цей закон є небезпечним не для України, а для Польщі. «Це дуже серйозний крок до згортання свободи слова та введення партійної цензури в Польщі. Під дію прийнятого польським Сеймом законопроекту потраплять як українські автори, так і польські, які писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинної. А без свободи слова неможлива демократія», - додав В'ятрович.

Читайте АСН в Google News