Нацбанк погіршив прогноз інфляції в Україні до 8,9%

25.01.2018, 15:42

Національний банк підвищив прогноз з інфляції в Україні в 2018 році з 7,3% до 8,9%. Про це повідомили в прес-службі НБУ.

Погіршений прогноз і на 2019 рік - з 5,0% до 5,8%. Таким чином, за даними Нацбанку, інфляція в Україні залишиться високою в найближчі два роки. Серед причин такого погіршення показників називають перенесення зростання цін сирих продуктів (насамперед м'яса і молока) на ціни продуктів з високим ступенем обробки.

Крім того, причиною стало активне зростання споживчого попиту, що визначилося збільшенням доходів населення на тлі підвищення соцстандартів і зростання зарплати у приватному секторі. Також вплинуло підвищення зовнішньої уразливості економіки України через затримку в продовженні співпраці з МВФ.

Не міг не позначитися на погіршенні інфляційних показників і стрімке зростання світових цін на нафту, які призводить до подорожчання пального на внутрішньому ринку України. У НБУ відзначили, що протягом 2018-2020 років інфляція буде поступово знижуватися, що буде забезпечено збереженням жорсткої монетарної політики, збільшенням пропозиції продуктів харчування і уповільненням імпортованої інфляції. Передбачається, що в 2020 році інфляція сповільниться до 5,0%.

Читайте АСН в Google News