Близько 20% молока в роздрібній торгівлі має проблеми з мікробіологічними показниками - експерт

19.01.2018, 19:16

Близько 20% молока в українських магазинах мають проблеми з мікробіологічними показниками. Таку думку висловила заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Якщо говорити взагалі про якість молока, яке купує споживач, то це не той продукт, який часто фальсифікують виробники, - досить порівняти з вершковим маслом, але проблеми є. З мікробіології десь 20% продукції молока, за результатами нашого тестування,   має такі порушення", - зазначила експерт.

За її словами, іноді зустрічається підміна молочного жиру рослинними жирами в молоці, іноді продукт не відповідає по своїй заявленій жирності. Також Н. Кільдій додала, що антибіотики в молоці зустрічаються рідко, проте проблема з мікробіологією дуже актуальна.

При цьому експерт додала, що низька якість молока не завжди визначається неякісною сировиною або недобросовісністю виробника, але часто це і проблема зберігання в торговельній мережі. Нагадаємо, з 2018 року уряд планував заборонити селянам здавати молоко на заводи - адже воно нібито не відповідає гігієнічним нормам і є другосортним.

На полицях магазинів з початку року молока другого сорту бути взагалі не повинно. У Мінагропроді селянам порадили об'єднуватися в кооперативи, оскільки з підсобних господарств заводам хотіли заборонити приймати молоко. Однак після нового року стало відомо, що Мінагропрод відстрочив вступ цього рішення в силу на півроку. За даними українських експертів, 75% виробленого молока в Україні - з підсобних сільських господарств.

Читайте АСН в Google News