Рада заборонить розглядати військові злочини в судах Донецької та Луганської областей

17.01.2018, 19:30

Районні суди треба позбавити справ, пов'язаних зі злочинами в зоні проведення антитерористичної операції. Таку думку висловив голова "Української асоціації інвалідів АТО" Сергій Тріскач під час розширеного засідання профільного комітету парламенту, передав кореспондент ASN.

"У нас сьогодні є такий прецедент, що ми маємо військову прокуратуру, ми маємо військову поліцію, але не маємо військових судів. Це не логічно. Відповідно, багато суддів громадянського спрямування розглядають військові справи", - зазначив експерт.

За його словами, сьогодні цивільні суди перевантажені, і якщо військовий перебуває під слідством, він очікує суду роками, що неприпустимо в умовах бойових дій на території країни. При цьому він додав, що також треба обмежити суди Донецької й Луганської областей від розгляду справ щодо воїнів АТО, щоб захистити суддів від тиску за допомогою їхніх же родичів, які можуть перебувати на окупованій території.

В ході обговорення на комітеті депутати дійшли висновку про необхідність рекомендувати ухвалення проекту закону №7296 щодо особливостей територіальної підсудності кримінальних правопорушень, вчинених у районах проведення антитерористичної операції, за основу. Нагадаємо, 6 листопада Вищий спецсуд з розгляду кримінальних і цивільних справ відправив на перегляд справу прикордонника Сергія Колмогорова, засудженого до 13 років ув'язнення за вбивство людини на блокпосту в 2014 році. Колмогорова звільнили з-під варти.

Читайте АСН в Google News