Закон про реінтеграцію Донбасу «сирий», його можуть оскаржити – експерт

16.01.2018, 09:47

Закон про реінтеграцію Донбасу – «сирий» і може бути оскаржений після прийняття у Верховній Раді. Про це на прес-конференції заявив аналітик громадської мережі «Опора» Олександр Клюжев, передає кореспондент ASN.

«На мій погляд, народним депутатам потрібно продовжити роботу над законопроектом щодо реінтеграції Донбасу. Я вважаю, що сам законопроект – «сирий» з точки зору нормотворчої техніки. Ми не можемо допустити ситуації, коли будуть прийняті певні норми, які в результаті не будуть працювати або будуть спотворені. Якщо говорити про ризики, тобто цілий ряд як політичних ризиків, так і ризиків з дотриманням прав людини», - заявив він.

На думку експерта, з точки зору політичних ризиків, це стосується надання президенту додаткових повноважень, які не передбачені Конституцією. «Для мене це критичний нюанс з точки зору легітимності прийняття закону. Адже у тих же опозиційних сил буде можливість оскаржувати такі положення закону. Що в підсумку може призвести до того, що ефект від цього закону буде знівельовано, він буде постійно ставиться під сумнів», - додав він.

Клюжев зазначив, що в разі прийняття закону, будуть проблеми з дотриманням прав і свобод людини на окупованих територіях. «Міжнародні правозахисники відзначають про загрозу обмеження окремими чиновниками або міністрами конституційних прав і свобод громадян на цих територіях. Так, в ст.10 цього закону держава передбачає використання режиму воєнного часу без оголошення в правовому полі такого режиму ... В законі є спроба наскоком ввести нову термінологію і обмежити під неї права і свободи людини», - сказав експерт.

Читайте АСН в Google News