Ляшко - лідер антирейтингу законодавчого спаму за три роки роботи Ради.

15.01.2018, 11:57

Нардеп Ляшко вибився в лідери антирейтингу законодавчого спаму за три роки роботи Верховної Ради. Про це на прес-конференції заявив гендиректор КВУ Олексій Кошель, передає кореспондент ASN.

"Ми підводимо підсумки парламентського року. Одним з підсумків року є те, що ми спостерігаємо деяке зменшення потоку зареєстрованих законопроектів. Які дуже часто, як показує практика, можуть характеризуватися як законодавчий спам", - заявив він.

Але кількість законопроектів залишається дуже і дуже великою. "А саме: в розрізі років ми подивилися, що в 2015 році було зареєстровано 4279 законопроектів, в 2016 кількість зменшилася до 3226, а в 2017-му - зменшилася ще більше - до 2367. Але протягом 2017 року з усіх зареєстрованих законопроектів було ухвалено всього 162 законів. Тобто у нас є підстави стверджувати, що реєстрація великої кількості законопроектів становить серйозні труднощі і перепони для конструктивної роботи парламенту. Це надмірне навантаження парламентських комітетів, міністерств і експертного управління", - підкреслив він.

На сьогодні зареєстровано понад 10 тис. законопроектів. І часто нардепи тут керується "олімпійським правом": хто більше, а не хто краще. Україна побила абсурдний рекорд серед європейських держав щодо законотворчості. В середньому український депутат на рік реєструє 1800 законопроектів. А парламентарії, наприклад, Норвегії - 5 законопроектів на рік, Швейцарії - 6 законопроектів, Греції - 13, Австрії - 46, Великої Британії - 66, Італії - 644.

"При тому, що Італія - ​​один з лідерів у ЄС за кількістю зареєстрованих законопроектів. Але і тут кількість втричі менше, ніж в Україні", - зазначив він. Антилідером щодо законодавчого спаму є голова РПЛ - Олег Ляшко.

"За три роки він зареєстрував 340 законодавчих актів, з яких 240 - проекти законів. Тобто Ляшко у нас найбільш активний, ніж парламенти Австрії та Греції разом узяті. Тому одна з наших рекомендацій - зменшити кількість такого спаму. Ми пропонуємо, щоб законопроект реєстрували не окремі депутати, а мінімум 19 нардепів або ціла фракція. Це дозволить уникнути відверто лобістських законів", - додав він.

Читайте АСН в Google News