Телеканал Аljazeera опублікував фільм-розслідування про угоди українських і російських олігархів

08.01.2018, 13:21

Телеканал Аljazeera 7 січня опублікував 50-хвилинний фільм-розслідування про корупційні угоди українських олігархів. Телеканал стверджує, що українські олігархи торгуються за доступ до заморожених $1,5 млрд незаконних активів екс-президента-втікача  Віктора Януковича.

Непідписаний контракт, отриманий слідчим відділом "Аль-Джазіри", говорить про те що газовий олігарх Олександр Онищенко та Павел Фукс, магнат, що сколотив свої статки на нерухомості в Москві, хотіли укласти незаконну оборудку. Також у рамках цієї справи журналісти згадують як "продавця" іншого олігарха - Сергія Курченка. Журналісти встановили, що йдеться про активи на загальну суму $30 млн, включаючи готівку і приватний літак.

Також журналісти нагадують, що торгівля замороженими активами є незаконною як в Україні так і за кордоном: "Активи, за якими є підозра, що вони нажиті злочинним шляхом, заморожуються. Це все одно що торгувати краденими товарами, які були вилучені співробітниками поліції", - пояснює Джон Бентон, колишній директор Міжнародного підрозділу корупції у Великобританії Національне Агентство зі злочинності.

Учасники вищезгаданої угоди намагалися через суддю розморозити активи. Так, у пункті 4.4 договору сказано, що покупці будуть співпрацювати і "вживати заходів, щоб зняти арешт з рахунків", стверджують журналісти.

Нагадаємо, українська влада заморозила активи в червні 2014 року. Йшлося про велику кількість активів, які значилися на Кіпрі, у Великобританії, Панамі, Белізі і Британських Віргінських островах, на загальну суму в $1,5 млрд. У той же час передбачається, що Янукович і його поплічники вкрали набагато більше. У той же час ім'я Януковича ніколи не з'являлося на будь-яких документах.

Глава Національного антикорупційного Бюро України Артем Ситник каже іноземним журналістам, наскільки великий опір боротьбі з корупцією в Україні: "Опір дуже великий, скажімо так, еліта, яка зараз знаходиться при владі. І чим більше ми проводимо розслідувань, тим більше ми відчуваємо цей опір" , - глава НАБУ. Він також згадав, що парламент "робить кроки, щоб взяти під контроль його відомство".

Сам же Онищенко заявив журналсітам "що немає нічого поганого з купівлею компанії холдингу активів": "Ви можете купити дешеві активи і намагаєтеся усунути проблему, щоб заробити гроші", сказав він у коментарі Аль-Джазіра. Онищенко підтвердив, що угода повинна була відбутися, але не відбулася.

Проте результати журналістського розслідування говорять про те, що компанія Quickpace все-таки була продана і перейшла у власність російського олігарха Фукса.

Читайте АСН в Google News