У стрибку долара економісти звинувачують НБУ. "Готівковий курс тут взагалі ні до чого"

20.12.2017, 18:27

Падіння національної валюти пов'язане з бажанням Національного банку підігнати середньорічний курс долара в Україні під закладені в бюджеті 27,2 гривні за долар. Таку думку висловив заслужений економіст Олексій Плотніков на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Якщо виходити на середньорічний курс, то саме зараз потрібно опустити гривню, щоб середньорічні показники щодо цьому року вийшли на 27,2", - зазначив експерт. За його словами, середньорічний курс долара, закладений у бюджеті поточного року, становить 27,2 грн/долар, тоді як протягом тривалого часу, влітку курс коливався на позначці 25-26 грн/долар.

При цьому він додав, що показник середньорічного курсу долара в Україні цього року потрібен для звітних документів у МВФ та інші міжнародні фінансові структури. В іншому випадку, на думку Плотнікова, треба виходити з того, що Нацбанк не виконує свої функції щодо стримування інфляції, стабільності національної грошової одиниці і валютного регулювання.

Водночас економіст спростував можливий вплив готівкового ринку долара на нестабільність в безготівковому, а також інші причини, якими пояснюють падіння гривні представники національного регулятора. Нагадаємо, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб пояснив, що падіння гривні в кінці грудня 2017 року пов'язане з сезонними та психологічними факторами.

Читайте АСН в Google News