Росія визнала факт радіоактивного викиду на Уралі

21.11.2017, 14:14

Росгідромет визнав дуже високий рівень радіаційного забруднення біля ядерного комбінату «Маяк», розташованого в Озерську Челябінської області. Про те, що в цьому районі були серйозні викиди радіоактивних елементів, європейські вчені почали заявляти в кінці вересня 2017 року, але тоді росіяни не підтверджували це. Про це передає  Sputnik Казахстан.

Російська державна корпорація Росатом, якій належить комбінат, відмовлялася навідріз визнавати факт викидів. Вона і зараз, по суті, не визнає їх. У жовтні та на початку листопада 2017 року багато європейських організацій помітили, що з Південного Уралу «прийшла» радіоактивна хвиля. Зазначалося, що йдеться про Рутеній-106. Федеральне відомство з радіаційного захисту Німеччині стверджувало, що рівень радіації міг вирости з вини РФ, а джерело розташоване в околицях Челябінської області. У Росатомі підозри назвали «неспроможними».

Раніше ми повідомляли, що Greenpeace прояснило ситуацію і звернулося в Росгідромет. Згідно з інформацією Росгідромету, рівень радіаційного забруднення в зоні 100 км навколо Маяка високий і екстремально високий. Маючи в своєму розпорядженні такі дані, Грінпіс планує звертатися в прокуратуру, щоб ініціювати розслідування факту приховування викидів.

Читайте АСН в Google News