Академія наук України рекомендувала внести лося до Червоної книги

09.11.2017, 18:01

У четвер ввечері через три години дебатів на засіданні Президії Національної академії наук у Києві було ухвалено рішення внести лося до Червоної книги України. Отже - заборонити полювання на тварину, чисельність якої в нашій країні катастрофічно зменшилася через браконьєрство і вирубування лісів, повідомляє кореспондент ASN. За засіданням стежила преса, екологи та захисники тварин. 

Голосування проходило таємно, "за" висловилися 24 члени з 31-го (6 - проти, 1 - утримався). Також вчені рекомендували Кабінету міністрів виділити гроші на фінансування проекту з моніторингу чисельності лосів в Україні та умов їх проживання.

Після засідання заступник міністра екології Василь Полуйко заявив, що його відомство цілком і повністю підтримує рішення НАНУ. Нагадаємо, раніше Міністерство екології затвердило дозвіл на відстріл 160 лосів в Україні, що викликало вибухову реакцію з боку екологів. При цьому в міністерстві висловили впевненість, що від таких заходів популяція лося не постраждає.

Під час проведення засідання НАНУ під вікнами активісти проводили акцію протесту з вимогою негайно внести лося до Червоної книги і заборонити полювання на цих тварин. Раніше також активісти організували флешмоб з такою ж вимогою, до якої приєдналися українські знаменитості.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявив, що з 1991 року, коли лосів було майже 15 тис., популяція скоротилася до 6,6 тис. А швидше за все реальні цифри ще менше.

Читайте АСН в Google News